Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM Suriye’deki savaş suçlarını araştıracak

BM Genel Kurulu, Suriye’de savaş suçları iddialarını araştırmak ve delil toplamak üzere heyet kurulması yönündeki tasarıyı onayladı. Şam Yönetimi, Rusya ve İran karara itiraz etti.



Suriye’de savaÅŸ suçlarına ve insan hakları ihlallerine bulaÅŸanların yargılanmasını öngören tasarı BM Genel Kurulu'nda oy çokluÄŸuyla kabul edildi.

Rusya ve Çin'in vetoları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda iÅŸlevsiz kalmasının ardından benzer giriÅŸimler BM Genel Kurulu'na taşındı.

Katar ile Lihtenştayn tarafından sunulan karar tasarısına 105 ülke evet, 15 ülke hayır oyu verirken, 52 ülke çekimser kaldı.

Suriye ve müttefikleri Rusya, İran ve Venezuela karara itiraz eden ülkeler arasında yer aldı.

Suriye BM Daimi Temsilcisi BeÅŸÅŸar Caferi, kararı, Suriye’nin iç iÅŸlerine açık bir müdahale olarak nitelendirdi.

'Deliller toplanacak'

Onaylanan karara göre, Suriye’de savaÅŸ boyunca iÅŸlenen savaÅŸ suçları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili ‘delil toplamak, saklamak ve analiz etmek’ için özel bir ekip görevlendirilecek. Bu ekip ayrıca bu suçların sorumlularının yargılanması için dava hazırlıkları yapılacak.

Kararda ayrıca tüm devletlere, taraflara, Sivil Toplum Kuruluşlarına ellerindeki delilleri sunmaları çağrısı içeriyor.

'Bir ilk'

Katar BM Temsilcisi Aliya Al Sani, kararın ‘ne kadar zaman alırsa alsın, insan hakları ihlallerine karışanların adalet önüne çıkarılacakları’ mesajını verdiÄŸini vurguladı.

Suudi Arabistan BM TemsilciliÄŸi BaÅŸ Sekreteri Manal Hasan ise kararın Suriye’de iÅŸlenen savaÅŸ suçları ve zorunlu göçü azaltmasını ve Ä°ran Devrim Muhafızları'nın bu ülkedeki varlığına son vereceÄŸini umduÄŸunu söyledi.

Ä°nsan Hakları Gözlemevi (HRW) Hukuk Danışmanı Belkıs Cerrah, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararı 'bir ilk' olarak niteledi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.